Inloopavond aanpak essentaksterfte Loetbos op woensdag 17 april

29-03-2019 162 keer bekeken

Op woensdag 17 april organiseert Staatsbosbeheer namens Groenalliantie Midden-Holland een inloopavond over de aanpak van essentaksterfte in het Loetbos. Geïnteresseerden zijn welkom tussen 19:00 en 21:00 uur in het Fletcher Hotel-Restaurant De Witte Brug, Kerkweg 138 in Lekkerkerk.

Uit een inventarisatie van vorig jaar is gebleken dat vrijwel alle essen in het Loetbos zijn aangetast. De ingreep is daarom op plekken groot. Tijdens de inloopavond kunt u de boswachters vragen stellen over de gevolgen van essentaksterfte en de werkzaamheden die er in het Loetbos plaatsvinden.

Schimmelziekte

De es is een karakteristieke, inheemse boomsoort die niet herstelt van de essentaksterfte, zo’n 90% van de bomen gaat dood. Aangetaste bomen bevatten weinig tot geen blad en veel dode takken. Ook zijn er donkere verkleuringen in de bast, beginnend bij de blad-  en takaanzet. De zieke bomen zijn zwak en kunnen op termijn omvallen. Lees meer over de essentaksterfte. Met het weghalen van de zieke essen wil Staatsbosbeheer voorkomen dat omvallende essen of essentakken gevaarlijke situaties veroorzaken. De zaagwerkzaamheden starten dit najaar.

Herplant

Daar waar in het Loetbos open plekken ontstaan, plant Staatsbosbeheer vanaf najaar 2020 nieuwe bomen en struiken. Daarbij gebruiken we verschillende inheemse soorten. Welke dat zijn, is afhankelijk van de groeiplaats, de hoeveelheid gekapte bomen en de soorten die blijven staan. We werken daarbij toe naar gemengde bossen met een gevarieerde structuur om daarmee de biodiversiteit te vergroten en de kans op ziektes te verkleinen.